Room of the Day: Elegant New Dining Room Pulls Off a Collected Look

via James Michael Howard

The formal space mixes custom details to create an exquisite style bridging past and present

This formal dining room might look like it was lovingly looked after by several generations, but it’s actually part of a newly built home. The collected look was all part of the plan.

To hit the mark just right, interior designer James Michael Howard coordinated the room dimensions with architect Peter Block to ensure the proportions would suit the furnishings that were to follow.

Click HERE for the full story…

Kitchen of the Week: Crisp White Cabinets and Room for Family

A Victorian home near Chicago gets an updated kitchen to improve brightness, beauty, function and flow

Although roomy, this kitchen inside a century-old Victorian home needed updates to cabinets, countertops and appliances.

Because the family members cook and bake almost all their meals at home from scratch due to dietary restrictions, they wanted to make the kitchen functional for multiple cooks, with several appliances and enjoyable for anyone who wanted to watch.

Click HERE for the full story…

A Functional Face-Lift for a Historic Craftsman Kitchen

An open layout creates better connectivity, while a mix of schoolhouse, farmhouse and Craftsman styles brings modern charm

This couple loves making daily meals together, but having a kitchen that was separate from living areas made it difficult for them to cook while keeping an eye on their two young kids.

Working with architect Kim Grant, the homeowners created a new kitchen layout that’s more open to the living space, and introduced natural materials that dovetail nicely with the historic Craftsman home.

Click HERE for the full story…

Room of the Day: Sophisticated Schoolhouse Style for a Kids’ Bathroom

Most families aim to create more space during a bathroom renovation. This couple wanted a smaller and simpler space for their four kids.

They hired designer Leigha Heydt of Heydt Designs to reconfigure the chopped-up layout and combine a separate tub and shower for a simplified, open plan that would allow leftover space to be used for a new separate laundry room.

See the transformation from a choppy layout into a smart schoolhouse style bathroom. Read on…

Room of the Day: Custom-Look Kitchen on a Budget

An artistic New York City family enlists the help of a skillful designer to create a customized built-in appearance using Ikea cabinets

Brooklyn residents Bosco Sodi and Lucia Corredor liked the clean lines, no-frills nature and budget-friendliness of Ikea kitchens. But the artistic couple were a bit turned off by the thought of going with a cookie-cutter solution in their new home.

Seeking a European style with lots of storage, they sought out designer Jennifer Levy to create a customized built-in look for their open-plan kitchen. To top it off, Levy modified Ikea butcher block countertop pieces to form a waterfall-edge breakfast bar. Click HERE for the full story…

A California Kitchen Boots Out Beige

A down-and-out kitchen catches the joy wave and turns up the fun for a social family of 5

These homeowners aren’t fans of bland. After moving from the Midwest to embrace the laid-back vibe of the West Coast, the frequent entertainers wanted to bring spunk to their neutral kitchen.

Now new white cabinets and counters keep the room light, while vibrant yellow window trim, funky hardware and custom tile in retro colors jazz it up. Click HERE for the full story…

Living Large in a Small Living Room

Just because your living room is short on square footage, it doesn’t need to suffer in the style category. In fact, a small living room has some advantages, like requiring less heat and air conditioning…And with fewer furnishings to buy, you can focus your search on higher quality pieces.

While using mirrors and light-colored schemes are a couple of well-known tricks to make rooms feel more spacious, you might not be aware of some less familiar ones.

Here are six ways to live large with less living space. Click HERE for the full story.

A Craftsman Living Room Goes From Dim to Delightful

living room

via Dezaar Interiors

A Craftsman-style living room gets lightened up, giving a family of five some space to gather and play

The dark living room of this 1913 Craftsman-style bungalow didn’t reflect the vibrancy of its family. The owners’ three kids have a “running circuit” that begins in the kitchen and courses through the living room. And while the space needed to give the little ones room to play during Minnesota winters, it also needed to provide the family with a comfortable seating area in which to gather.

So, as part of a whole house renovation, homeowner and designer Nicole Botsman tackled the living room first, with a goal of turning it into a bright and fun family hangout. Click HERE for the full story…

The Johnson-Thompson House: A 300-Year-Old Home Adapts to a Modern Family of Seven

Johnson-Thompson House

via Cummings Architects

Living in the oldest home in Winchester, Massachusetts sure has its charms. But with a blended family of seven, Craig and Kate Carswell knew the charm of a 1750 home wasn’t going to sustain their lifestyle for long.

As the home had only one full bathroom, their kids would often run to the barn in the mornings and use the outdoor shower to make it to school on time. “I’m sure our neighbors saw lots of naked boys in towels running across the backyard,” Kate says. On top of maintenance and upgrades, the Carswells desperately needed more room. Click HERE to read more about this beautifully executed, historically sensitive renovation of the Johnson-Thompson House.

From Falling-Down Garage to Tidy Guest Quarters

Eric and Marianne Haesloop’s garage didn’t have a lot going for it. The decaying structure took up a prime sunny spot at the rear of the lot. And besides, living in such a walkable neighborhood near plenty of transit lines, the Haesloops didn’t even need garage space. So they said goodbye to the building, demolishing it to create a one-bedroom rental cottage surrounded by a lush garden. Read the whole story by clicking HERE